Check Availability

Check in Date Nights Adults Children
SAMOS – GREKLAND

Ön Samos ligger i östra Egeiska havet. Granne med Samos ligger ön Chios i nordväst och ön Ikaria i sydväst. Söderut ligger Patmos och sedan ögruppen 12-öarna.

Öster om Samos ligger grannlandet Turkiet. Samos och Turkiet delas av sundet Mykali. Sundet är som minst 1650 meter brett.

Antal invånare på Samos är 34.000. Ön är uppdelad i fyra provinser: Vathi, Karlovasi, Pythagorion och Marathokampos. Huvudstaden är Samos stad (men som ibland även kallas Vathi). Samos är en bergig ö, med två höga bergstoppar. Kerkis (eller Kerketeus), men en höjd på 1443 meter och Ambelos (eller Karvounis) med en höjd på 1160 meter.

I antikens Grekland var Samos en rik och stark stormakt. Det var Pythagoras hemö och gudinnan Heras helgedom vallfärdade man till. På UNESCOS världsarvslista inkluderas Efpalinios tunnel, en vattenledningstunnel som påbörjades på 500-talet före Kristi födelse, men som numera är en av de största sevärdheterna på ön.

Många som någon gång läst matematik känner nog till ”Pythagoras sats”. Mannen bakom begreppet hette Pythagoras och föddes på Samos. Han var matematiker och filosof. Här föddes också filosofen Epicurus och Aristarchus, som blev den först kända astronomen som ansåg att jorden snurrar runt solen.

Resa till Samos!

Samos flygplats har dagliga förbindelser med fastlandet och Greklands huvudstad Athen. Varje vecka finns flyg även till Thessaloniki och andra öar såsom Rhodos, Lesvos och Limnos. Under sommaren finns det dagligen charterflyg från de flesta Europeiska länder: England, Tyskland, Österrike, Slovenien, Tjeckien, Slovakien, Belgien, Holland, Danmark, Norge och Sverige.

Samos har två stora hamnar. En i Samos stad/Vathi och en i Karlovassi. En nybyggd hamn finns även i Samos stad, i området Malagari.

Färjor till och från hamnstaden Pireus (på fastlandet), går dagligen från Samos.

En gång i veckan finns en färja som går till öarna i Norra Egeiska havet och även till 12-öarna i söder.

Samos har också en passagerarbåt som går dagligen till Turkiet och hamnstaden Kusadasi.